fredag 26 april 2013

Eldens hemlighet av Henning Mankell inlägg 1


Min bok heter ”Eldens Hemlighet” och är skriven av Henning Mankell. Bokens titel stämmer väl överens med innehållet i början av boken, då Sofia som har huvudrollen i boken, ser händelser från sitt gamla liv passera i eldens lågor. Hon ser även Mauzena i elden. Mauzena är en död person från hennes gamla by som blev plundrad av banditerna och det var Mauzena som berättade för Sofia och hennes syster Maria att allt skulle bli bra en dag. Därför tycker jag att titeln stämmer bra överens med expositionen. Det är i eldens lågor hon ser saker och händelser och det är förmodligen vad författaren Henning Mankell beskriver i titeln ”Eldens hemlighet”. 

Första sidan i boken är ganska förvirrande då man inte riktigt förstår vad som händer och inte heller varför det händer. Författaren ger inga tydliga signaler eller förklarar med beskrivande ord vad som utspelas, så man upplever innehållet som en text tagen från mitten av ett kapitel ur en bok. Detta gör att man blir lite vilseledande och inte riktigt förstår vad som händer. Samtidigt tror jag att syftet med detta är att locka läsaren och få honom eller henne att vilja läsa mer. Med andra ord att man ska bli nyfiken på vad som kommer att hända och varför olika händelser utspelas. Tack vare denna inledning anar jag att resten av boken kommer att handla om vad som hänt i deras liv innan det som beskrivs på den ”första sidan” och även varför det blev som det blev. Jag tror därför att boken kommer att handla mycket om Sofias syster Maria och min tolkning av introduktionen av boken är att Maria är död och att boken kommer att handla om hur hon dog. Därför förväntar jag mig i de kommande kapitlen att något tragiskt kommer att ske i Sofias liv och att man sedan får följa med på hennes resa genom denna sorg. 

Efter den förvirrande inledningen får jag när jag läser vidare reda på varför Sofia, Maria, hennes lillebror Alfredo och hennes mamma Lydia beger sig så långt bort från sin by. Banditerna är efter dem och de har redan plundrat byn och många av invånarna där. Sofias familj försöker hitta ett nytt ställe att bo på där de kan börja om på nytt. Deras pappa blev dödad i oroligheterna och även Mauzena, och därför måste de fly. Jag tror alltså att boken kommer att handla om deras liv efter denna tragiska händelse och hur de försöker skaffa ”ett nytt liv” någon annanstans.
Historien i boken kommer förmodligen att berättas av Sofia och därför beskriva hur hon har upplevt familjens situation. Hon har förmodligen inte haft det lätt i livet så jag förväntar mig att få ta del av hennes lärdomar hur man hanterar svårigheter och samtidigt har en positiv och ödmjuk inställning till livets utmaningar. 



Diskussions fråga: Varför tror du att boken inleds på detta sätt och varför?

2 kommentarer:

  1. Bra reflektioner Emma! Är boken skriven i jag-form? Eller är den en tredje person som berättar utifrån Sofias perspektiv?

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.