fredag 26 april 2013

rebecca lindéns läslogg 1


Min bok heter godnatt mister tom och är skriven av Michelle Magorian. Boken är egentligen skriven på engelska och heter då – goodnight mister Tom.
Jag anser att titeln på boken är bra. Den är mystisk och avslöjar inte för mycket angående innehållet. Mest att mister Tom kommer ha någon sorts inverkan på en annan person. Att det handlar om två personer eftersom någon säger godnatt till honom. Mitt första intryck av titeln var att mister tom kommer att gå bort och därför säger någon godnatt till honom.
Första sidan ger mig intrycket av att det är en bok om krig med en betydande historia, att mister tom visar upp en lite hård sida. Att man kommer bli påverkad utav boken.
Jag tror att boken kommer att handla om mister Tom och Willie. Hur deras relation byggs upp och hur Tom ändrar Willies syn på livet. Att det är okej att fråga och att han inte är så dum som hans mamma har sagt. Om att han kommer se upp till mister Tom men samtidigt tror jag att något sorligt kommer hända mellan dem två. Att deras väg tillsammans kommer skiljas på något sett. Att någon försvinner ur den andres liv.
Jag tror historien berättas för man ska få upp en bild utav hur det var under andra världskriget, om hur barnen fick lämna sina föräldrar och tas ut på landet till främmande människor och anpassa sig och leva där. Att man ska värdesätta sitt eget liv och hur bra det kan bli.

Historien berättas hittills utav tom och Willie hur dem ser på varandra och hur allting förändras för dem.
Bokens början handlar om när kvinnan från inkvarteringen lämnar Willie hos mister tom. Mister Tom får se att Wille har blivit slagen och tycker synd om honom. Han vill fixa kläder och skor till honom fast han inte behöver. Han blir fäst vid honom och bryr sig, något som dem andra i byn har svårt att förstå.  Han berättar att han aldrig tänkte slå Wille med skärpet som hans mamma hade tagit med och deras berättelse börjar. Tom visar upp en vänlig sida som Wille inte riktigt förstår, han har inte varit med om att folk frågar han saker och vill han väll i livet. Något som är nytt för honom och spännande.

1 kommentar:

  1. Bra tankar och reflektioner! Vem är berättaren i boken?

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.