tisdag 28 maj 2013

Del 2 Oliver

Jag har valt att skriva om de två huvudpersonerna i boken, Willie och Tom. Willie är en stadspojke från London som blir förflyttad till Tom som bor på landsbygden. Willie är en 8 årig blyg och osäker pojke som är rädd för att göra misstag. Mycket av detta beror på hans mamma. Willies mamma misshandlar honom varje gång han gör ett fel. Hon har fått Willie till att tro att han är dum och vad han än säger är det fel.  Willie är inte alls som andra 8 åringar. Han är mer lugn och gör vad man säger till honom. När han kommer till Tom lär han Willie att man får göra fel och att man inte behöver vara rädd för att fråga. Tom behandlar Willie på ett mycket generöst sätt som Willie inte var van vid innan när han bodde med sin mamma. Under tidens gång börjar Willie prata mer, han är inte lika osäker på sig själv och får ett starkare självförtroende. Han får nya vänner i byn, lär sig läsa och skriva och uppskatar allt väldigt mycket som Tom gör för Willie. Willie får för första gången i sitt liv, leva som ett barn. Med tiden som Willie och Tom bildar en vänskap som till slut blir väldigt stark tar tom fram barnet i Willie och han blir mer som en normal pojke. Men fast Tom tar fram barnet i Willie är han lika snäll, han är fortfarande pojken som aldrig skulle skada någon annan och är väldigt omtänksam.

Tom är en gammal enstöring som bor i en liten by på landsbygden där människorna klarar sig mycket själva och har inte så gott om pengar. Tom förlorade sin fru för många år sedan. Han är inte van vid att behöva ta hand om någon annan än sin hund. Därför blir det även nytt för Tom när han blir tvungen till att ta hand om Willie. Tom framstår som sträng och brysk men är väldigt omtänksam och generös mot Willie när han kommer till honom.  Tom ger Willie nya kläder och ordentligt med mat. Tom lär Willie att han inte behöver vara osäker på allting han gör, det är okej att göra fel ibland och att han aldrig skulle slå Willie som hans mamma gjorde. Willie börjar till slut att bli väldigt betydelsefull för honom och det bildar en underlig men stark vänskap. Jag uppfattade Tom ungefär som att han framstår som en sträng och hård gubbe, men innerst inne är han det omtänksamma, generösa mannen som inte vill någon illa.

Det är inte speciellt mycket miljöbeskrivningar i boken där författaren har lagt mer energi på att skriva om karaktärerna istället. Men genom det man har läst känns det som de bor i en liten by på landsbygden. Det är inte många som bor i byn och det bor ganska utspritt mellan de små områdena. Människorna hjälper varandra mycket med olika sysslor. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.